Temaartiklar / fördjupning  Bo i bostadsrätt Bostadsrättsföreningar i Sverige Lagar, länkar, ekonomifakta  Branschguide med utvalda företag/leverantörer Vår Brf - styrelsens egna sidor Nyhetsbrev  
Hem / 
Om Bo bättre!
Med Bo bättre är ni hela tiden uppdaterade på det senaste i branschen.

 Tidningen Bo bättre
 Artiklar
 Prenumeration
 Annonsera hos oss
 Kontakta oss
 Snabb länkar
 Lagar för Brf:er/medlemmar
 Brf:er med hemsida
 Uthyrning i andra hand
 Styrelsearvode
 Ombilda till bostadsrätt
    webbnyhet

Fortsatt högt tryck på skadeanmälningar hos If – 250 fall som väntas öka

2023-08-10 | Webbnyhet

Regnovädret Hans fortsätter att skapa stora problem i landet. På försäkringsbolaget If har man höjt beredskapen och tagit emot fler anmälningar än vanligt.

"Det är mycket svårt att uppskatta kostnaden än innan vi fått skadorna besiktigade. Översvämningar kostar mer än storm och det är mycket vatten nu", säger Jenny Rudslätt skadechef på If på If.

Under tisdagen svepte det kraftiga regnovädret Hans över landet och skapade allvarliga översvämningar främst i Göteborgsområdet och Åre där stora mängder vatten har svämmat över i Susabäcken.

– Det kommer in nya skadeanmälningar i betydligt högre takt än vanligt. Men tack vare att vi har ökat vår beredskap så har det gått bra. Det exakta antalet privatskador i form av översvämningar har vi inte sammanställt ännu, men vi uppskattar att vi snart är uppe på 250 nya anmälningar som vi förväntar oss kommer att öka succesivt, säger Jenny Rudslätt.

Skadorna på byggnaderna är ofta läckage utifrån, alltså då regn tar sig in via tak, fönster eller fasad, och ännu vanligare är översvämning som sker via baktryck i avlopp eller golvbrunn.






webbnyhet

Fler köpare tror på sjunkande priser i höst

2023-08-10 | Webbnyhet

Av de tillfrågade köparna i Hemnets Köparbarometer för augusti, var det 35 procent som trodde på sjunkande bostadspriser de kommande sex månaderna. Det är 4 procentenheter högre än i juli. Andelen köpare som trodde på stigande priser minskade med en procentenhet. Från 27 procent i juli till 26 procent nu i augusti.

Andel köpare som tror på:
stigande priser: 25,8 procent (26,6% föregående månad)
sjunkande priser: 34,7 procent (31,0% föregående månad)
oförändrade priser: 40,5 procent (42,5% föregående månad)

Erik Holmberg, Marknadsanalytiker på Hemnet, kommenterar:
“Prisförväntningarna föll tillbaka något i augusti, sannolikt påverkat av ökad sannolikhet för ytterligare stigande räntor. Samtidigt är det intressant att se att boprisförväntningarna stiger i både Stockholm och Göteborg, då det också är i storstäderna som priserna, på främst lägenheter, återhämtat sig tydligt de senaste månaderna”.





webbnyhet

Räntetempen visar: Bostadsräntan får svensken att snåla – det här väljs bort

2023-08-10 | Ekonomi

Senaste tidens höjda bostadsräntor har påverkat svenskarnas konsumtionsmönster. Det visar SkandiaMäklarnas undersökning Räntetempen. Shopping, äta på restaurang och sparande har prioriterats ned av nära en femtedel av svenskar med bostadslån.

För 21 procent av svenskarna har räntebetalningarna ökat med 2000–4999 kr det senaste året. Med en medelmånadslön, 37 100 kronor, i Sverige motsvarar den höjningen 5–13 procent av lönen. Åtta procent betalar över 20 000 kronor mer nu jämfört med förra året. Samtidigt kan Räntetempen avslöja att nära en femtedel inte vet hur mycket mer de betalar i ränta.

– Förändringarna i beteende har också visat sig på bostadsmarknaden, där det varit färre transaktioner denna vår än tidigare år. Nu börjar vi se att fler svenskar börjar köpa och sälja bostäder igen, samtidigt finns det förändrade behov som både vi och kunderna måste anpassa oss till. Något som förvånar mig en aning är att många inte vet om hur mycket mer de betalar i ränta jämfört med ett år sedan trots att det uppenbarligen påverkar vardagen, säger Andreas Moritz, VD på Skandiamäklarna.

Enligt Ekonomifaktas bolåneprognos kan bolåneräntan ligga mellan 4,9 procent och 5,8 procent i slutet av 2023, sett till historiska medelvärden och Riksbankens prognos för styrränta.


Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 12-14 juni 2023 har sammanlagt 1011 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor, 18+ år, i Sverige.



Läs mer på: Räntetempen visar: Bostadsräntan får svensken att snåla – det här väljs bort



webbnyhet

Fler getingbon i år men stora lokala skillnader

2023-08-10 | Webbnyhet

Hittills i sommar har Anticimex gjort 70 procent fler utryckningar till husägare som fått problem med getingar jämfört med förra sommaren. Men det finns skillnader mellan olika delar av landet. Statistiken över utryckningar visar att det blivit färre getingbon de senaste åren. Men hittills i år ser man en ökning jämfört med förra året.

Getingarna verkar dock trivas olika bra beroende på var man befinner sig i landet. Exempelvis så har saneringarna i sommar mer än fördubblats jämfört med förra året i Blekinge, Kalmar län och Jönköpings län. I Norrbotten däremot har saneringarna enbart ökat med 5 procent. Även i Skåne är ökningen mer blygsam på 23 procent.

– Där det är mycket getingar har det varit bra väderförhållanden för getingarna, säger Thomas Persson Vinnersten. Getingarna trivs när det är en varm försommar följt av en period med typisk svensk sommar med både regn och sol.



Läs mer på: Anticimex: Fler getingbon hittills i sommar – men stora lokala skillnader



webbnyhet

Fel av kommun att kamerabevaka utan tillstånd

2023-08-10 | Lag och rätt

Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) förbjuder nu Kungälvs kommun att kamerabevaka på vissa allmänna platser där kommunen inte har ansökt om tillstånd för att få kamerabevaka.

Myndighetens inledde en granskning efter att det kommit in klagomål. Kommunen har uppgav att bevakningen var anonymiserad och att det därför inte krävdes tillstånd. Men myndighetens granskning visar att sex av nio av de platser som klagomålet gällt är tillståndspliktigt och att tillstånd saknas. På de övriga tre platserna som klagomålet gällde krävs inget tillstånd eller finns giltigt tillstånd.

Kommunen har inte sökt tillstånd hos oss för de här platserna trots att allmänheten har tillträde till platserna och människor normalt vistas här. Det är viktigt att man söker tillstånd och gör de bedömningar som behövs innan man börjar att kamerabevaka, säger Moa Nordqvist som är jurist på IMY.

viktigt att den kamerabevakning som kräver tillstånd och sker utan sådant nu upphör.



Läs mer på: Beslut från IMY



webbnyhet

BRF kan söka elstöd hos Skatteverket

2023-08-10 | Energi

Bostadsrättsföreningar i elområde 3 och 4 kan få elstöd, vilket kan vara ett bra sätt att förbättra ekonomin efter en vinter med höga el-priser. Särskilt viktigt är stödet för föreningar där medlemmarna har gemensam el. Då det inte automatiskt utgår någon utbetalning till dessa hushåll-

Läs mer på Egrannars hemsida




Läs mer på: Nu kan din BRF söka elstöd – så gör du



webbnyhet

Senast numret av Bo bättre

2023-06-14 | Webbnyhet

Nu finns har senaste numret av Bo bättre även att läsa på webb. Ett nummer fyllt av nyheter och reportage samt tips och råd från våra experter.

Treliv läsning och härlig sommar / Redaktionen



Läs mer på: Bo bättre nr 2, 2023



webbnyhet

Jaga ägg på Göteborgs torg i påsk

2023-04-04 | Webbnyhet

Nu finns möjlighet att delta i GöteborgsLokalers digitala äggjakt, som genomförs för andra året i rad. I år gäller det att leta efter affischer med påskägg i butikernas skyltfönster på flera torg. Varje affisch visar en bokstav, och tillsammans bildar alla bokstäver ett ord.
På varje handelsplats som deltar finns en unik QR-kod som ska skannas med kameran på mobilen. Därefter länkas man direkt vidare till tävlingsformuläret där svar kan lämnas.

– I år har vi gjort en gemensam kampanj där hela 15 av GöteborgsLokalers handelsplatser är med, säger Hanna Blomqvist är centrumutvecklare och kreatör på GöteborgsLokaler. Äggjakten startar den 5 april och pågår till och med den 16 april. På varje torg finns en utslagsfråga som besvaras tillsammans med det ord som bokstäverna på torget bildar. Vinnarna får fina priser och meddelas på GöteborgsLokalers sociala kanaler, samt direkt till vinnarens e-post eller telefon

Fakta Den Stora Äggjakten
Start: 5 april - 16 april, Öppet för alla. Skanna in tävlingsformuläret med mobilen.
I potten finns biobiljetter och andra fina priser.
Torg som deltar: Axel Dahlströms Torg, Bergsjön Centrum, Brunnsbotorget, Dr Fries Torg, Friskväderstorget, Gårdsten Centrum, Hammarkulletorget, Hjällbo Centrum, Kortedala Torg
Kyrkbytorget, Olskroken, Radiotorget, Selma Lagerlöfs, Torg, Tuve Torg, Vårväderstorget






webbnyhet

Klartecken för 660 nya bostäder på Marieviks Udde

2023-04-04 | Webbnyhet

Precis vid vattnet mitt emot Hornstull ligger Marieviks Udde. I april vann detaljplanen laga kraft, Den innefattar fyra nya kvarter med cirka 660 bostäder.

– Intresset för Marieviks Udde har varit stort ända sedan vi förvärvade området 2014. Nu kan vi äntligen presentera bostadskvarteren och alla fina kvaliteter som ryms här, säger Benny Svärd, projektledare på JM.

Nu påbörjas rivning av de uttjänta kontorshusen som står på platsen. Därefter påbörjas arbeten med husproduktion samt en omfattande renovering och breddning av kajpromenaden runt Marieviks Udde. Första inflyttning sker preliminärt i början av 2027.



Läs mer på: Klartecken för 660 nya bostäder på Marieviks Udde



webbnyhet

Nordens högsta hus får tillgång till ”mobility as a service”

2023-04-04 | Webbnyhet

I området Karlastaden, där Karlatornet är en del, kommer EC2B Mobility AB att leverera transport som tjänst, ”mobility as a service” där olika mobilitetstjänster, som bilpoolsbilar, hyrbilar och kollektivtrafik ingår i samma tjänst. För den som flyttar in i Nordens högsta hus, Karlatornet i Göteborg, finns goda förutsättningar att resa hållbart. I området Karlastaden, där Karlatornet är en del, kommer EC2B Mobility AB att leverera transport som tjänst, ”mobility as a service” där olika mobilitetstjänster, som bilpoolsbilar, hyrbilar och kollektivtrafik ingår i samma tjänst.

- Under senare tid har EC2B tecknat avtal med flera fastighetsaktörer i Sverige. Och att nu få leverera till Nordens högsta byggnad, det av Serneke och Balder byggda Karlatornet, är en viktig milstolpe för oss, säger Lennart Persson, VD för EC2B.

Karlastaden kommer att ha 2000 lägenheter och, ca 4000 boende. De första boende i de lägre byggnaderna flyttar in under våren, och i Karlatornet flyttar de in i höst.







webbnyhet

Tranåsbostäder inleder största byggnationssatsningen på 30 år - ska locka storstadsfolket

2023-04-04 | Webbnyhet

Tranås ska växa med 25 000 personer till 2040. För att möta behovet av bostäder, skolor, förskolor, mötesplatser etcetera inleder det kommunala fastighetsbolaget Tranåsbostäder den största byggnationssatsningen på 30 år.

— Vi kan inte stoppa Tranås utveckling för att det är oroligt på marknaden och i omvärlden utan behöver fortsätta tänka långsiktigt. Vi bygger för framtiden och det behov som kommer, menar Magnus Nilsson, vd på Tranåsbostäder.

För att växa satsar Tranås på att locka 30–50-åringar som vill flytta från större städer. Bolaget kan numera erbjuda fler upplåtelseformer än hyresrätt: möjlighet till äganderätt och bostadsrätt till försäljning, och att sälja ägarlägenheter och egna hem.



Läs mer på: Tranåsbostäder inleder största byggnationssatsningen på 30 år - ska locka storstadsfolket



webbnyhet

Nya boken ”Din ekonomi” ute nu som förklarar krisen och ger handfasta tips

2023-04-04 | Ekonomi

Nu släpps Klas Eklund och Shoka Åhrmans gemensamma bok Din ekonomi – så klarar du kriser och tryggar framtiden. Boken undersöker tidigare ekonomiska kriser och förklarar hur privatekonomin påverkas av samhällsekonomin och globala skeenden. Här får du tips för hur du skapar ekonomisk trygghet.

- Avsikten är att ge kunskap om såväl den egna ekonomin som hur den hänger ihop med den ekonomiska utvecklingen i stort”, säger Klas Eklund som har varit ekonomisk rådgivare åt tidigare regeringar och bland annat skrivit den klassiska kursboken Vår ekonomi. Det finns ingen tidigare bok som knyter samman privatekonomi och samhällsekonomi på det här sättet och det blir bara tydligare hur avgörande kunskapen är för förmågan att ta rätt ekonomiska beslut.”

- Vi är oerhört stolta över att få ge ut en bok av två av Sveriges främsta ekonomiska experter”, säger förlagschef Claes Ericson på Bookmark förlag. ”En bok som Din ekonomi, som guidar läsaren till trygga ekonomiska beslut hade nog inte kunnat komma lägligare.






webbnyhet

Återigen bäst i Sverige

2023-04-04 | Webbnyhet

För nionde gången fick SKB motta priset Kundkristallen, den här gången för ”Högsta produktindex” bland bostadsföretag i Sverige. Det baseras på̊ hyresmedlemmarnas åsikter om hur hyresvärden tar hand om fastigheten, är mån om de boende och om de kan rekommendera värden till andra.

– Vi är väldigt stolta över att få det här priset, eftersom det visar att våra boende medlemmar uppskattar det dagliga arbetet som medarbetarna gör. Under 2022 har vi fått ännu fler medlemmar och vi vet att vi behöver arbeta aktivt för att bibehålla och fortsätta att förbättra våra fina resultat, säger Ingrid Gyllfors, vd SKB.







webbnyhet

Riksbyggen först att bygga bostadsrättshus i Gällivare med solceller

2023-04-04 | Energi

Brf Sjöparken är Riksbyggens kommande bostadsprojekt i det nya Gällivare och rymmer 61 lägenheter fördelade på två bostadshus om 6-7 våningar.

Båda husen planeras att byggas i trä och rymmer 61 lägenheter om 1-4 rum och kök. Parkeringar och carportplatser kommer finnas att hyra och samtliga carportplatser kommer vara förberedda för att möjliggöra elbilsladdning.

– På taken installeras solceller för att tillvarata solljusets energi, vilket är bra både för miljön och föreningens ekonomi. De planerade husen blir de första bostadsrättshusen i Gällivare med solceller något vi tror uppskattas av de kommande boende, säger Jenny Elveljung, sälj- och marknadsansvarig Riksbyggen Bostad Norr.

Planerad säljstart för lägenheterna kommer att ske under maj 2023 med planerad inflyttning redan i slutet av 2024.





webbnyhet

SKB står fortsatt stadigt i en skakig värld

2023-04-04 | Ekonomi

2022 blev ett år med stora förändringar, både nationellt och internationellt. I en orolig omvärld med ökade energikostnader, inflation och stigande räntor står SKB stadigt och fortsätter att utveckla verksamheten.
­­– Även om läget i vår omvärld är allvarligt är jag trygg, och det kan även våra medlemmar och samarbetspartners vara. Föreningen drabbas som alla andra av högre kostnader men är finansiellt förberedd för nytt konjunkturläge mycket tack vare vår upplåtelseform, säger Ingrid Gyllfors, vd på SKB.

Vid summeringen av 2022 är den finansiella ställningen fortsatt stark med en omsättning på 841 (812) miljoner kronor och ett överskott på 132 (146 ) miljoner kronor. Det totala marknadsvärdet på SKBs fastigheter var vid årets slut 28 miljarder kronor.







webbnyhet

Splittrad prisutveckling på bostäder i mars – lägenheter upp men hus ner

2023-04-04 | Ekonomi

Mars uppvisade en splittrad prisutveckling på bostäder. I Sverige som helhet steg bostadspriserna med 0,3 procent fördelat på stigande lägenhetspriser med 1,2 procent och fallande huspriser med 0,1 procent. Lägenhetspriserna steg mest i Mellersta Sverige (2,9 procent). Mest sjönk villapriserna i Storgöteborg respektive Storstockholm (-2,0 respektive -1,1 procent). Den underliggande trenden (utvecklingen justerad för säsong och andra tillfälliga effekter) indikerar en fortsatt negativ prisutveckling för Sverige som helhet. Trenden är negativ för både lägenheter och hus i samtliga regioner med undantag för lägenheter i Storstockholm där trenden visar en svag uppgång (0,3 procent). Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för mars.

Lägenhetspriserna steg i mars med 1,2 procent för Sverige som helhet. Mest steg priserna i Mellersta Sverige (2,9 procent), följt av Storgöteborg (1,6 procent) och Södra Sverige (1,4 procent). Den underliggande trenden indikerar dock fallande lägenhetspriser i samtliga regioner med undantag för Storstockholm där den pekar mot en svag uppgång (0,3 procent).








webbnyhet

SKB investerar i energieffektiva fastigheter

2023-04-04 | Webbnyhet

Med fastigheter som har flera innovativa tekniska hållbarhetslösningar så som avloppsvärmepumpar och tvättmaskiner med avjoniserat vatten tar SKB ytterligare steg framåt i sitt hållbarhetsarbete. Det gjorde bland annat att SKB i oktober för andra gången fick finansiering från Europeiska Investeringsbanken (EIB) för att bygga nya lågenergihus.

– Lånet är ett kvitto på att vårt arbete givit resultat. Vi fortsätter att minska vår energianvändning samtidigt som vi är noga med materialvalen. Med vårt långa tidsperspektiv har vi alla möjligheter att ligga i framkant, säger Joakim Wernersson, ekonomi- och finanschef.

Det nya lånet från EIB på 800 miljoner kronor ska finansiera energieffektiva bostadsfastigheter i två nyproduktionsprojekt, kvarteret Ananasen på̊ Södermalm med 153 lägenheter och kvarteret Torshamn i Kista med 152 lägenheter. Energiförbrukningen i fastigheterna kommer att ligga under 55 kWh per kvadratmeter och år, vilket är cirka 25 procent under det svenska myndighetskravet






webbnyhet

Uppsala Bostadsförmedling passerar 40 000 förmedlade bostäder

2023-04-04 | Webbnyhet

Sedan starten 2016 har Uppsala Bostadsförmedling förmedlat fler bostäder för varje år som gått, och i slutet av mars uppnåddes milstolpen 40 000 förmedlade bostäder. En av anledningarna till att antalet förmedlade bostäder fortsätter att öka är att fler och fler av regionens hyresvärdar väljer att lämna över bostäder till Bostadsförmedlingen.

- Genom att samla utbudet av hyresbostäder på ett och samma ställe gör vi det enkelt för både bostadssökande och hyresvärdar. Hyresvärdarna slipper administrera sina egna förmedlingsprocesser samtidigt som de sökande får allt större valmöjligheter när det kommer till sitt nästa boende, säger Mona Lindén, vd på Uppsala Bostadsförmedling.

Av de strax över 40 000 förmedlade bostäderna har 58% varit vanliga bostäder, det vill säga bostäder utan specifika krav på till exempel ålder. Studentbostäder är den näst största boendetypen med sina 36%.

- Utöver de åtta kommunerna i Uppsala län har vi under åren även kunnat erbjuda bostäder i kranskommuner såsom Västerås, Sigtuna och Norrtälje. Under årets första kvartal förmedlades 2 042 bostäder via Uppsala Bostadsförmedling. Hälften av dessa bostäder förmedlades till sökande med 0-2 års kötid.






webbnyhet

Trivsel, tillgänglighet och trafiksäkerhet i fokus när Lillbrogatan och Hamngatan i Piteå byggs om

2023-04-04 | Webbnyhet

Nu påbörjas arbetet med att bygga om Lillbrogatan och Hamngatan till attraktiva stadsgator. Målet med ombyggnationen är att skapa en trevlig miljö att vistas i som är tillgänglig och trafiksäker för alla trafikantslag. I början av maj startar Piteå kommun ombyggnationen på Hamngatan där den befintliga trottoaren på södra sidan breddas och samtliga ytskikt får ny beläggning samt nya träd och en cykelparkering. Därefter påbörjas ombyggnationen av Lillbrogatan, som kommer att få breda gångstråk, träd, bänkar, cykelparkeringar, ny belysning, ny asfalt och längsgående bilparkeringar. Projektet beräknas vara färdigställt i oktober.

– Det känns jätteroligt att äntligen komma igång med ombyggnationen av Lillbrogatan och Hamngatan. Det kommer att bli ett stort lyft för den här delen av stan. Vi är övertygade om att Piteborna kommer uppskatta de nya breda gångstråken, den linspända belysningen, cykelparkeringarna och körsbärsträden. Ta gärna en titt på visionsskissen som vi har tagit fram, som ger en bild av hur det är tänkt att bli, säger Joakim Lundberg, projektledare vid gatuavdelningen på Piteå kommun.





webbnyhet

Senast numret av Bo bättre nr 1, 2023

2023-04-04 | Webbnyhet

Nu finns senater numret av Bo bättre att läsa på webben.
Lite ur innehållet:

Därför är ventilationen
avgörande
TEMA VENTILATION

Dags att
byta fönster?
TEMA FÖNSTER

Kontrollera fasaden
efter vintern
TEMA TAK & FASAD

Juristen:
Alternativ till
avgiftshöjning

Styrelseskolan:
Ökade kostnader
ingen överraskning



Läs mer på: Bo bättre nr 1, 2023



webbnyhet

Senaste numret av Bo bättre nr 4 - finns på webben nu

2023-02-15 | Webbnyhet

Nu finns det senaste numret av Bo bättres papperstidning även på webben. Har du missat det så finns det att läsa.

Läs mer på: Bo bättre nr 4, 2022



webbnyhet

Radonmätning: Säsongen för att mäta årsmedelvärde är snart slut – beställ dosor senast 26 februari

2023-02-15 | Webbnyhet

Säsongen för att genomföra en långtidsmätning av radon som ger ett årsmedelvärde slutar den 30 april. Eftersom en sådan mätning ska pågå i minst två månader är det hög tid att beställa radondosor. Dosor måste beställas senast 26 februari så kan mätningen påbörjas senast 1 mars. Annars dröjer det till 1 oktober för att göra en mätning av årsmedelvärdet.

Därför är årsmedelvärdet så viktigt
Nästan alla referensvärden eller gränsvärden uttrycks i form av ett årsmedelvärde. Om man ska ta beslut om radonsänkande åtgärder i samband med att man överskrider ett referensvärde eller gränsvärde bör man alltid förhålla sig till ett årsmedelvärde av radonhalten.

– Med tanke på att hälsorisken med radon ligger i långvarig exponering är det mest relevant att fokusera på just årsmedelvärdet. Eftersom radonhalten inomhus kan variera mycket mellan årstider och även under dygnets timmar är kortare radonmätningar inte lika tillförlitliga och bör främst användas för att ge en indikation om förekomsten av radon, säger Radonovas VD Karl Nilsson.






webbnyhet

Trädgårdsmässan är tillbaka med inspirerande trädgårdar och alternativa, klimatsmarta odlingar

2023-02-15 | Miljö

Det har äntligen blivit dags att släppa in våren i mässlokalerna. Mellan 30 mars och 2 april arrangeras Nordiska Trädgårdar, Nordens största trädgårdsmässa, på Stockholmsmässan. Besökaren kommer kunna inspireras av olika trädgårdar och få kunskap om att odla på ett mer hållbart sätt bland annat genom initiativet Earth Square Meter.

Pandemin och oroligheterna i världen har fått svenskarnas intresse för odling och plantering att fortsätta växa. Intresset väntas därför vara stort när trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar öppnar upp den 30 mars–2 april. Besökaren kommer kunna ta del av inspirerande trädgårdar, erfarna expertutställare och ett stort utbud av bland annat växter, lökar och fröer att köpa. Initiativet Earth Square Meter, som gjorde debut på mässan år 2022, kommer i år vara en av mässans större utställningar.






webbnyhet

Byggnads presenterar avtalskrav

2023-02-15 | Lag och rätt

Byggnads och motparten Byggföretagen har växlat avtalskrav. Kollektivavtalet påverkar drygt 100 000 arbetstagare. Fokus för årets avtalsrörelse är den arbetslivskriminalitet som plågar byggbranschen.

Enligt Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads har rapporterna om kriminalitet, fusk och utnyttjande i byggbranschen har duggat tätt de senaste åren. Oberoende granskningar har konstaterat att kriminaliteten både blivit mer utbredd och mer internationellt organiserad. Det konstateras också att de kriminella företagen alltför ofta återfinns som underentreprenörer på byggen där välrenommerade företag står som huvudentreprenörer.

– Fusket i branschen går att förebygga och kontrollera bort. Men det kräver samordning och ansvarstagande. För att lyckas få bukt med de kriminella företagen måste kontrollerna bli fler och effektivare. Seriöst företagande ska löna sig och jämlik konkurrens är den enda vägen framåt, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.


Nu väntar förhandlingar med motparten. Nuvarande avtal löper ut 30 april.






webbnyhet

Ny redovisning ska påskynda bostadsrättsföreningars hållbarhetsarbete

2023-02-15 | Ekonomi

Nu lanserar HSB Stockholm en ny hållbarhetsredovisning för bostadsrättsföreningar. Syftet är att inspirera styrelser och boende till ett systematiserat och målbaserat arbete med alla delar av hållbarhetsperspektivet.

Redovisningen, som tagits fram tillsammans med HSB Stockholms medlemmar, ska både uppmuntra och underlätta för styrelser att arbeta långsiktigt med alla delar av hållbarhetsperspektivet. Med olika kategorier såsom energi, avfall, utemiljö, resor, upphandlingar, samt det ekonomiska och sociala perspektivet, är hållbarhetsredovisningen en del av föreningens bokslut och årsredovisning.

– Har man som förening inte utsett någon som ansvarar för hållbarhetsfrågor är det hög tid att göra det. Tydliga mål och ansvar skapar struktur och tempo, vilket redovisningen bidrar till. Dessutom blir det nu enklare för boende och även bostadsköpare att följa föreningens hållbarhetsarbete, och därmed bli bättre kravställare, säger Anna Bengtsson, hållbarhetschef HSB Stockholm..

Idag står bygg- och fastighetssektorn för cirka 35 procent av Sveriges totala energianvändning, och över 20 procent av koldioxidutsläppen. Enligt HSBs nya klimatmål ska organisationen ha netto-noll klimatpåverkan genom hela värdekedjan år 2040. Det innebär att klimatpåverkan beräknas för alla verksamheter och skeenden – även bostadsrättsföreningarnas energianvändning.






webbnyhet

Svenska elpriser kan sänkas kraftigt genom energieffektivisering

2023-02-15 | Energi

Elpriserna i södra Sverige skulle minska med 40 procent om användningen av energi i Sverige minskar med tio procent. Energieffektivisering är en kraftfull men underprioriterad åtgärd med stor potential för hushållens ekonomi, klimatomställningen och industrins konkurrenskraft. Det visar en ny strategi som Fossilfritt Sverige tagit fram tillsammans med 29 företag och organisationer.

Sverige kommer att behöva dubbelt så mycket el för att ställa om till ett fossilfritt samhälle med hög välfärd. Effektbehovet förväntas öka med cirka 50 procent. Det snabbaste och billigaste sättet att frigöra el och göra mer plats i elnäten är att använda el mer effektivt i industri och fastigheter. Trots det ligger Sverige under EU-snittet gällande energieffektivisering.

Fossilfritt Sverige har därför tagit fram en strategi i dialog med industri, akademi och intresseorganisationer som har överlämnas till regeringen.

Förutom att elkostnaderna minskar för de företag och individer som effektiviserar, så skulle även elpriset för elkunder i Sverige sjunka. I en helt ny studie som Energiforsk tagit fram tillsammans med Fossilfritt Sverige beräknas en energieffektivisering som minskar elanvändningen med 10 procent, jämfört med nivåerna vid årsskiftet 2022/2023, göra så att elpriset i södra Sverige skulle sjunka med nästan 40 procent nästa vinter. Även om de föreslagna åtgärderna inte hinner implementeras redan till nästa vinter förtydligar denna räknemodell den stora potentialen.






webbnyhet

MKB Fastighets AB kommenterar dom från Svea hovrätt

2023-02-15 | Lag och rätt

MKBs försök att säga upp hyresgäster i en fastighet drabbad av bland annat skottlossning och en termosbomb har nått vägs ände. Svea hovrätt har slutgiltigt prövat frågan och ger hyresgästerna rätt att bo kvar. MKB som överklagade hyresnämndens beslut hade hoppats att hovrätten skulle göra en annan bedömning eller åtminstone ge en tydligare motivering till varför hyresgästerna får bo kvar.

- Rätten konstaterar ju svart på vitt att personer i hushållet ingår i sammanhang med kriminella nätverk och att det innebär en hotbild som orsakar stor rädsla och obehag bland övriga boende i området, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.

- Nu har vi dragit det här hela vägen och det är tydligt för oss att det inte finns utrymme att som fastighetsbolag säga upp hyresgäster, inte ens när grov kriminalitet ger upphov till väldigt farliga situationer för grannarna, säger Margaretha Söderström.

För MKB var det principiellt viktigt att få ärendet prövat även i hovrätten, inte minst eftersom det pågår en statlig utredning som tittar på hyresvärdars förutsättningar att agera i den här typen av fall.

- Vi tror att den statliga utredningen är väldigt viktig eftersom de här verktygen har efterfrågats en tid. Det är uppenbart att hyreslagstiftningen är skriven för en annan tid, nu tampas vi med helt andra utmaningar, säger Margaretha Söderström.






webbnyhet

Ramavtal om hyrorna i Stockholm är klart

2023-02-15 | Webbnyhet

Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningen har ingått ett ramavtal som innebär att majoriteten av bruksvärdeshyrorna i Stockholm kommer att höjas med 4,75 procent under 2023. Fastighetsägarna konstaterar att hyreshöjningen är på en nivå som försvårar möjligheten att bedriva en långsiktigt seriös förvaltning.

Efter fem månader har förhandlingen om ett ramavtal avseende höjningen av den allmänna hyresnivån i Stockholm under 2023 gått i mål. Överenskommelsen innebär att bruksvärdeshyrorna höjs med 4,75 procent från den 1 februari. För hyror i lägenheter som överstiger 2000 kr per kvadratmeter och år begränsas dock höjningen till 3,0 procent. För lägenheter där hyresvärden inte står för uppvärmningen begränsas höjningen till 3,2 procent.

– Det är bra att vi har ett ramavtal, men det har tagit orimligt lång tid och har landat på en nivå som inte är långsiktigt hållbar. Givet de dramatiska kostnadsökningarna är jag genuint oroad över hyresrättens ställning på bostadsmarknaden. Vill vi stärka den måste hyresnivåerna utvecklas i takt med övriga kostnader i samhället, säger Oskar Öholm, vd Fastighetsägarna Stockholm.

Uppgörelsen innebär ett långtgående skydd för huvudstadens hyresgäster mot de kostnader som drabbar de som bor i villa eller bostadsrätt.






webbnyhet

HSB vinner pris för bästa projekt

2023-02-15 | Webbnyhet

Brf Stinsen i Falkenberg, som hör till HSB Göta, vinner pris för ”Bästa projekt”. Projektet har nöjdast kunder i Prognoscentrets NKI-undersökning under 2022. I undersökningen får Brf Stinsen hela 88 på en hundragradig skala.

- Vi har lagt mycket krut på kommunikation till köparna direkt från start, de har löpande fått matnyttig information om hur bygget gått, säger Sandra Bergqvist, Marknad- och kommunikationschef HSB Göta.

Sandra Bergqvist lyfter vikten av att ha tät kontakt med projektledaren från start till mål.

- Vår projektledare Henrik Melin är såväl kompetent som tillgänglig för kunderna och har spelat en avgörande roll för att de ska känna sig nöjda, säger Sandra Bergqvist.

Det positiva omdömet kring projektet har också lyfts av att bostadsrättsföreningens valberedning snabbt kom på fötter och fick en styrelse med bra sammansättning på plats.






webbnyhet

Senaste numret av Bo bättre nr 4 - finns på webben nu

2023-02-15 | Webbnyhet

Nu finns det senaste numret av Bo bättres papperstidning även på webben. Har du missat det så finns det att läsa. https://issuu.com/karinurbinarutstrom/docs/bobattre_nr_4_2022


Läs mer på: Bo bättre nr 4, 2022



webbnyhet

Senaste numret av Bo bättre nr 4 - finns på webben nu

2023-02-15 | Webbnyhet

Nu finns det senaste numret av Bo bättres papperstidning även på webben. Har du missat det så finns det att läsa.


Läs mer på: Bo bättre nr 4 2022



webbnyhet

Senaste numret av Bo bättre - BOSTADSRÄTTSTIDNINGEN MED DET STYRELSEN BEHÖVER VETA

2022-11-23 | Webbnyhet

I detta nummer:
En tung tid väntar för många bostadsrättsföreningar
Avgifterna inom nyproduktionen i storstadsområdena kommer att kunna öka
med 50 procent, säger Hans Arén, vd för Finopti, ett konsultbolag som arbetar
med finansiell rådgivning för bostadsrättsföreningar.
– Räkna med i snitt 10 procentiga avgiftsökningar för bostadsrätter, menar
Carl Nilsson, makroekonom på Swedbank.
Läs mer om experternas råd i tidningen.

TEMA ENERGI
Solceller och värmepump: Så minskar du kostnaderna!

TEMA TRAPPHUS Nya möjligheter: Både trygghet och värme i trapphuset

TEMA HISS
Modernisera hissarna – sök bidragen innan det blir för sent.

Styrelseskolan: Så ändras borättlagen i januari nästa år!








webbnyhet

Topplista: Det här lånar svenska höginkomsttagare till

2022-11-23 | Ekonomi

Zmarta, Nordens bredaste jämförelsetjänst, har gått igenom statistiken för samtliga låneansökningar under de tio första månaderna 2022. Den visar att svenska höginkomsttagare främst har tagit lån till att renovera bostaden, köpa bilar och att göra investeringar. En hel del har också tagit lån till operationer och för att gå till tandläkaren.

Varje år väljer sig hundratusentals människor att jämföra el, lån och försäkringar i syfte att få de bästa avtalen för sina privatekonomiska behov. Statistiken visar för alla som ansökt om lån under 2022 visar den att en stor andel är höginkomsttagare, alltså personer som tjänar över 45 000 kronor i månaden. Statistiken visar också vad de har uppgett att pengarna ska användas till. Det höginkomsttagarna främst har lånat till är för att renovera den egna bostaden. Något som drygt var fjärde höginkomsttagare (28%) har ansökt om. Det ska jämföras med låginkomsttagare med en månadslön på max 20 000 kronor, där knappt en av tio (9%) har lånat till bostadsrenoveringar.

Efter bostadsrenoveringar har flest höginkomsttagare ansökt om pengar till bilköp (17%), följt av lån till investeringar (12%). Topp-fem-listan är densamma för både män och kvinnor. Däremot är det betydligt större andel av kvinnorna som ansöker om pengar till körkort, tre gånger högre än bland männen. Det är också dubbelt så stor andel av kvinnorna som bland männen, som vill låna pengar till tandläkarbesök.

Favoritlånen bland höginkomsttagarna:
1. Bostadsrenovering
2. Bilköp
3. Investeringar
4. Konsumtion
5. Bostadsinredning
6. Investering i egna bolaget
7. Tandläkarbesök
8. Resor/nöjen
9. Skuld till Inkasso
10. Sjukvård/Operation




webbnyhet

Hus för hus – svenska fastighetsbolag går samman i gemensamt initiativ för energibesparing

2022-11-23 | Energi

För att inspirera och uppmuntra fler till att spara energi går ett antal större aktörer i fastighetsbranschen samman i en gemensam kampanj inför vintern. Inom fastighetsbranschen är energieffektivisering och driftoptimering inget nytt. Det är en fråga som branschen jobbat aktivt med i många år. Mot bakgrund av vinterns energisituation är dock insatser för minskad energianvändning särskilt angelägna. Det här fick fastighetsbolagen Castellum, Catena, Corem, Mileway, Logicenters och SLP att gemensamt initiera en energisparkampanj under hashtagen #HusFörHus. Målet med kampanjen är att bidra till minskad energianvändning genom att samverka, dela kunskap och inspirera så många som möjligt till att göra vad de kan för att spara energi.
Genom hashtagen #HusFörHus går kampanjen att följa i sociala medier. De initiativtagande bolagen välkomnar fler fastighetsbolag såväl som kunder och samarbetspartners att delta i kampanjen.





webbnyhet

Bara sju av tio svenskar har koll på vad som ingår i hemförsäkringen

2022-11-23 | Ekonomi

De allra flesta i Sverige har en hemförsäkring, men kunskapen om vilket skydd som faktiskt ingår i försäkringen är inte lika utbrett. Så många som 31 procent av svenskarna saknar full insikt i vilken typ av händelser som täcks av hemförsäkringen. Det visar en undersökning som Gjensidige Försäkring har gjort i samarbete med Kantar Sifo.

Idag är det 3,5 procent av svenskarna, eller motsvarande drygt 400 000 personer, som saknar hemförsäkring. Det visar statistik från branschorganisationen Svensk Försäkring.

– Den som inte har en hemförsäkring går miste om ett viktigt grundskydd. Hemförsäkringen är en fantastisk konstruktion, men tyvärr verkar inte alla känna till att den innehåller så mycket. En konsekvens av det kan bli att man inte ser hela värdet av den och i värsta fall väljer bort försäkringen. Det är allvarligt eftersom man då står helt utan skydd om det händer något, säger Markus Ljungblad, som är skadechef inom Gjensidige Försäkring.

Nästan en tredjedel av svenskarna (31 procent) har en felaktig bild av vad som ingår i hemförsäkringen, enligt en ny undersökning*. I undersökningen fanns det tre svarsalternativ med exempel på händelser som inte ingår i hemförsäkringens skydd, resterande omfattas i skyddet.




webbnyhet

Telge Energi levererar 100 procent förnybar el i nytt ramavtal med HSB

2022-11-23 | Energi

– Vi är mycket stolta och glada att vi fått förtroende av HSB att hjälpa deras medlemmar att göra kloka elval. Det senaste året har präglats av extremt höga elpriser, både för oss i Sverige och i Europa. Vi är därför glada över att kunna erbjuda HSB ett förmånligt elavtal med el från förnybara energikällor, säger Erik Paju, storkundsansvarig KAM på Telge Energi.

- El kommer att vara en stor utgiftspost för våra kunder och medlemmar de kommande åren. Vi har gått in i förhandlingarna med option på ganska stora volymer vilket medfört en modell som gör att priset både blir förutsägbart och konkurrenskraftigt, säger Sebastian Zetterberg chef för fastighetsutveckling på HSB Södertörn och en av dem som varit med och drivit upphandlingen.




webbnyhet

17 miljoner armaturer berörs av nya lagen – är fastighetsägarna redo?

2022-11-22 | Miljö

Nästa år förbjuds ett flertal idag vanligt förekommande ljuskällor på grund av ett slopat undantag för kvicksilver. Lagen innebär stora miljövinster och samtidigt stora utmaningar för Sveriges fastighetsägare. Beslutet för med sig en viktig miljövinst i och med att kvicksilvret försvinner från belysningsprodukter. Eftersom EU-lagstiftningen tidigarelagt utfasningsplanen för t.ex. konventionella lysrör innebär beslutet en hel del utmaningar för fastighetsägare. Enligt Belysningsbranschens beräkningar berörs mer än 17 miljoner armaturer under de kommande fem åren.

- Att åtgärda 17 miljoner armaturer på fem år blir en stor utmaning för alla inblandade parter. Ett normalår säljer vi i branschen ungefär 1 miljon armaturer så är inte fastighetsägarna beredda och har inventerat sitt bestånd, kan de få stora problem, säger Mikael Castanius, VD för branschorganisationen Belysningsbranschen.

Ett byte från gammal belysningsanläggning till LED-lysrör och LED-armaturer innebär en energibesparing på 50 procent. Läggs belysningsstyrning till blir besparingen ännu större, upptill 75 procent. Miljövinsterna blir också stora Investeringen kan betala sig snabbt troende på de höga elpriserna.

Det finns en uppenbar risk för leveranssvårigheter eftersom efterfrågan på LED-lysrör och -armaturer nu ökar så drastiskt. Det öppnar naturligtvis även för oseriösa och okunniga aktörer att utnyttja situationen.

- Vår utmaning till fastighetsägare är att alltid anlita väletablerade och kunniga aktörer, och framförallt: Inventera nu!, avslutar Mikael Castanius.




webbnyhet

Spadtag för utveckling av Nacka seniorcenter Talliden

2022-09-05 | Webbnyhet

Första spadtaget för utvecklingen av Nacka seniorcenter Talliden har tagits. Fastigheten som uppfördes med de ideal och tankar som rådde under 1950-talet kommer nu att få en omsorgsfull renovering. Seniorcentret Talliden kommer under den närmaste tiden att genomgå en modernisering, utbyggnad och anpassning för att motsvara dagens och morgondagens krav på den här typen av fastigheter.

- För mig är det här projektet ett fint exempel på hur en fastighet av äldre snitt kan uppdateras så att den både blir en modern arbetsplats för de som jobbar där men också ett mer kvalitativt hem för de boende. För Rikshems del är vi otroligt stolta över att får vara den partnern som är med och utvecklar och bygger vidare på de ambitioner som finns inom Nacka kommun, säger Anette Frumerie, vd Rikshem.

Byggnaden uppfördes under tidigt 50-tal och renoverades under 90-talet. Rikshem har tillsammans med kommunen utarbetat ett förslag där lokalerna nu byggs om för att utöka antalet boenderum från 47 till 59 och där logistik och överblick förbättras. Samtidigt ser Rikshem över installationer och ytskikt och installerar bergvärme med kyla. När projektet är klart kommer byggnaden att ha växt med ca 300 kvm samt fått en invändig totalrenovering av befintlig byggnad. Utemiljön kommer i samband med projektet också att få en översyn.




webbnyhet

Nu väntar höjda avgifter för landets bostadsrättsföreningar

2022-09-05 | Webbnyhet

Räntehöjningar och inflation slår hårt mot landets bostadsrättsföreningar, vars kostnader nu ökar. Särskilt drabbade blir skuldtyngda föreningar och de som tidigare tagit ut för låga avgifter. Framöver blir det viktigare att våga ta ut rätt avgift, trots eventuellt motstånd från de boende, menar bostadsrättsspecialisten SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum.

Både bostadsrättsföreningar och bostadsrättsägare drabbas nu hårt av rådande räntehöjningar och inflation. Föreningar med hög belåningsgrad får påtagliga kostnadsökningar samtidigt som skenande elpriser och underhållskostnader eldar på ytterligare. Som följd kommer en majoritet av landets bostadsrättsföreningar att behöva höja sina avgifter, något som skapar en dubbel räntesmäll för bostadsrättshavare som även drabbas genom de privata lånen. Men trots eventuellt motstånd måste styrelser våga ta rätt beslut om avgifterna, menar Markus Pålsson, Affärsområdeschef Ekonomisk förvaltning på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

– När det kommer till månadsavgiften är det självkostnadsprincipen som gäller, det vill säga att avgiften ska täcka drift, kapital och även slitagekostnader. Problemet för en del föreningar har varit att slitagekostnaderna är för lågt beräknade och inte stämmer överens med verkligheten. Det leder till att marginalerna blir små när räntor och övriga kostnader plötsligt ökar, säger Markus Pålsson, Affärsområdeschef Ekonomisk förvaltning på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum AB.


För att en förening ska kunna säkerställa tillräckligt med kapital för slitagekostnader blir underhållsplanen ett viktigt verktyg. Framöver blir det också viktigt för föreningar att kommunicera med sina medlemmar kring hur ekonomi och avgifter kommer att påverkas.




webbnyhet

Basket ska blocka otryggheten på Hässle torg

2022-09-05 | Webbnyhet

Bostäder i Borås bjuder in till basketturnering med 10.000 kronor i vinstpotten. Allt för att locka människor till Hässle torg och på så sätt öka tryggheten i bostadsområdet.

- Etablerad forskning säger att områden med mycket liv och rörelse automatiskt blir tryggare områden, säger Genc Avdiu, utvecklingsledare på Bostäder i Borås. Efter skjutningarna på Hässle torg i början av augusti har vi märkt att färre invånare besöker torget, vilket leder till en ond spiral för både boende och affärsidkare, och det vill vi motverka.

Med stöd från Borås Stad anordnar bostadsbolaget därför en turnering i streetbasket på torget den 10 september. Turneringen är en del av det trygghetsarbete som pågår i området och förhoppningen är att intresset för evenemanget ska vara stort.

-Ju fler deltagare och besökare, desto tryggare stadsdel, säger Genc Avdiu. Vi arbetar på bred front med samhällsförändring och nu hoppas vi att basketen kan vara en del i det arbetet.

FAKTA
Turneringen går av stapeln den lördag 10 september ute på Hässle torg
Anmälan sker senast söndag 4 september på https://forms.office.com/Pages...
Lagen ska bestå av 3 personer
Man får endast delta i ett lag
Alla åldrar är välkomna att delta






webbnyhet

Snart startar försäljningen av rad- och parhusen i Forssjö, Katrineholm

2022-09-05 | Webbnyhet

I natursköna Ragnars Gärde, Forssjö, ska det byggas 26 nya rad- och parhus i en första etapp, med säljstart fredagen 9 september. Alla som anmäler intresse på BoKloks hemsida ges möjlighet att vara med i en öppen turordningsdragning. Dragningen bestämmer i vilken ordning man får välja sin nya bostad, och utesluter budgivning. Byggstart är planerad till vintern 2022/2023 och inflyttning är beräknad till vintern 2023/2024.

- Vi är väldigt glada för att vara med och utveckla Forssjö och en så fin plats som Ragnars gärde. Husen kommer med sin träfasad i olika gröna och gråvita nyanser smälta in fint med naturen och omgivande bebyggelse. För oss är det viktigt att våra hem passar in och att de bidrar till mervärde för orten, säger Erkki Eilola, senior projektchef på BoKlok.

De 26 rad- och parhusen byggs som bostadsrätter och kommer att ha fem rum fördelade på 117 kvm, i två plan. Alla hus får en rymlig altan på baksidan, som är riktad mot sydväst. En del av husen får altan på pelare för att anpassa efter höjdskillnader i området, medan andra får altan och trädgård. På taken installerar BoKlok solceller.






webbnyhet

Snart startar försäljningen av rad- och parhusen i Forssjö, Katrineholm

2022-09-05 | Webbnyhet

I natursköna Ragnars Gärde, Forssjö, ska det byggas 26 nya rad- och parhus i en första etapp, med säljstart fredagen 9 september. Alla som anmäler intresse på BoKloks hemsida ges möjlighet att vara med i en öppen turordningsdragning. Dragningen bestämmer i vilken ordning man får välja sin nya bostad, och utesluter budgivning. Byggstart är planerad till vintern 2022/2023 och inflyttning är beräknad till vintern 2023/2024.

- Vi är väldigt glada för att vara med och utveckla Forssjö och en så fin plats som Ragnars gärde. Husen kommer med sin träfasad i olika gröna och gråvita nyanser smälta in fint med naturen och omgivande bebyggelse. För oss är det viktigt att våra hem passar in och att de bidrar till mervärde för orten, säger Erkki Eilola, senior projektchef på BoKlok.

De 26 rad- och parhusen byggs som bostadsrätter och kommer att ha fem rum fördelade på 117 kvm, i två plan. Alla hus får en rymlig altan på baksidan, som är riktad mot sydväst. En del av husen får altan på pelare för att anpassa efter höjdskillnader i området, medan andra får altan och trädgård. På taken installerar BoKlok solceller.






webbnyhet

Hårdare lagar införs för elsparkcyklar

2022-09-05 | Webbnyhet

Nu skärps lagstiftningen för elsparkcyklar. Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) tycker att regeringen borde ha agerat snabbare.

Elsparkcyklar måste nu parkeras i cykelställ eller på särskilt anvisade platser. Samtidigt förbjuds elsparkcyklar helt på trottoarer. Just detta föreslog Daniel Helldén (MP) redan 2019. Han är kritisk till att regeringens beslut har dröjt.

– Stockholm har bett regeringen om hårdare lagar i flera år. Ändå väntar Socialdemokraterna till veckan före valet. Det är ganska respektlöst mot alla stockholmare som har snubblat över elsparkcyklar de senaste åren, Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

För att rusta för förändringen har Stockholms stad målat upp 600 parkeringsrutor för elsparkcyklar. Ytterligare 100 parkeringsställ har ställts ut i samarbete med några av bolagen. Tillsammans rymmer p-rutorna och ställen omkring 7000 elsparkcyklar. Totalt har bolagen som verkar i staden tillstånd för 9750 fordon.

– Förhoppningen är att de flesta användare ska hålla sig till ställen och p-rutorna, istället för att trängas i cykelställen. Elsparkcyklar som parkeras direkt på gatan kommer att forslas bort av staden och sedan få lösas ut mot en avgift från bolagen, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

Förbudet mot att köra på trottoarer kan däremot bli svårare för Stockholms stad att ingripa mot. Den typen av trafikbrott kan endast Polisen beivra. Daniel Helldén (MP) vill att Sveriges kommuner ska få större makt att se till att trafikregler följs.






webbnyhet

Sydsveriges största vindkraftsatsning ansluts till elnätet

2022-09-05 | Webbnyhet

Nu invigs E.ONs kraftledningsprojekt i småländska Uppvidinge, som ska ansluta södra Sveriges största vindkraftsatsning till elnätet. Jätteinvesteringen, på initialt en halv miljard kronor, ska på sikt ansluta 700 megawatt förnybar vindkraft till elnätet.

— Projektet är mycket viktigt. Det gäller att få in mer elproduktion till elområde 4, där den behövs som allra bäst, för att möjliggöra energiomställningen, hållbar utveckling och hålla uppe konkurrenskraften för den regionala industrin, säger Martin Höhler, vd E.ON Energidistribution.

Det så kallade Uppvidingeklustret är södra Sveriges största vindkraftssatsning. Anslutningen är en åtta kilometer lång kraftledning om 130 kilovolt mellan Bredhälla och Horshagafly, samt en 30 kilovoltledning som ansluter till Horshagafly. De beslutade investeringarna i denna etapp är 486 miljoner kronor. Ledningen ska ansluta vindkraft från vindparker som ägs av SR Energy AB och OX2.

I september i fjol gav regeringen Energimarknadsinspektionen, Lantmäteriet och länsstyrelserna i uppdrag att utveckla och testa nya arbetssätt för att korta ner ledtiderna för angelägen elinfrastruktur i Sverige. Projektet i Uppvidinge är ett av fyra samhällsviktiga projekt som ska snabbehandlas av myndigheterna.






webbnyhet

Mäklarpanelen: Rekordövertag för köparna

2022-09-05 | Ekonomi

Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar att övertaget för köparna på bostadsmarknaden förstärkts ytterligare och ligger nu på en rekordnivå. Osäkerhet är det ord som beskriver bostadsmarknaden bäst just nu, kommenterar Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån. Räntehöjningar och höga elpriser är det som påverkar mest.

I Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag, har företagets mäklare runt om i landet svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden. På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 3,21 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna). Det kan jämföras med 3,74 när samma fråga ställdes i juni och 6,87 i augusti 2021. Övertaget för köparna har alltså ökat jämfört med i juni och ligger på en rekordnivå.

Osäkerhet är det ord som beskriver bostadsmarknaden bäst just nu. Många osäkerhetsfaktorer samverkar och leder till långa försäljningstider, ökat utbud och sjunkande priser. Vi har inte haft en liknande situation på bostadsmarknaden på nästan femton år och sannolikt kommer framför allt räntehöjningar och höga elpriser fortsätta att prägla marknaden under hösten. Sannolikt kommer dock säljare och köpare närma sig varandra i takt med att priserna justeras nedåt, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.
Skiftet från en het marknad, innan kriget i Ukraina och den första räntehöjningen, till dagens oroliga marknad syns i hela landet. Köparnas övertag är dock störst i Stockholm (2,19) och minst på ”Mindre ort” (3,88).






webbnyhet

Säljstart för Brf Parkgläntan i Lindbacken

2022-08-20 | Webbnyhet

Nu startar försäljningen 27 bostäderna Lindbacken samtliga. Projektet för Lindbacken som omfattar nya bostäder med 4-6 rum och kök och som utformas i olika hustyper. Det kommer att bygga tre olika hustyper, radhus, parhus och ett unikt fristående hus där alla bostäder förmedlas i bostadsrättsform. Som köpare kan man välja mellan 96, 115 eller 134 kvadratmeter stort hus med bra planlösningar och möjlighet till sociala ytor samt många sovrum.
- De största husen har 4 befintliga sovrum, men det går att bygga till ett extra sovrum så det finns bra alternativ både för den lilla familjen och för den stora familjen med många barn, säger Ulrika.

Brf Parkgläntan är det näst sista projektet i Lindbacken innan området är helt utbyggd.
- Detta känns som ett av de mest intressanta projekten. Det är ett jättebra läge och som köpare har man möjlighet att välja mellan två olika designlinjer för interiören, kontrast eller ton-i-ton. Dessutom uppfyller husen kraven för grönt bolån vilket är kul, säger Ulrika Lööf.


Fakta Brf Parkgläntan
Antal enheter: 27 st
Upplåtelseform: Bostadsrätter
Bostadsrättstyp: 12 st radhus, 14 st parhus och 1 st fristående hus
Storlekar: 95 kvm, 115 kvm och 134 kvm
Val av interiör designlinje: Kontrast eller Ton-i-ton
Planerad inflytt: Q3 2024





webbnyhet

Första spadtaget för nya lägenheter och parkeringshus i Östermalms Park

2022-08-20 | Webbnyhet

Första spadtaget har nu i augusti tagits för etapp 1 i Östermalms Park och bygget av 20 nya ABK-lägenheter samt parkeringshus med upp emot 200 parkeringsplatser på gamla sjukhusområdet Östermalms Park i Kristianstad. Det är starten till ett område där det så småningom ska bli 300 nya lägenheter och en park.




webbnyhet

ny förskola och bostäder i Skönviksområdet i Säter

2022-08-20 | Webbnyhet

Säters kommun och Samhäll Säter signerar nu huvudavtalet och exploateringsavtalet som sätter bollen i rullning för utvecklingen av Skönvik, med både förskola och nya bostäder.
- Det är helheten i det här som är det viktiga, säger Mats Nilsson, Kommunstyrelsens ordförande.
- Vi vill utveckla Skönvik till en härlig, fräsch stadsdel där det finns utrymme att växa. Förskolan och bostäderna är en bra början.

Satsningen är ett gemensamt åtagande för Säters kommun och Samhäll Säter.

- Det är roligt att bidra till samhällsutveckling, att vara del av något större, säger Krister Karlsson, Vice VD för Samhällsbyggnadsbolaget.
- Södra Dalarna befinner sig i ett läge där många aktörer etablerar sig och utökar – både vad gäller verksamhet och arbetstillfällen. Det gör det här till en lämplig satsning.

Förskolan beräknas stå klar 2024, och i anslutning till detta även de bostäder som Samhäll Säter ska bygga. Förskolan byggs för 120 barn, fördelat på åtta avdelningar i två plan. Förskolan kommer ha eget tillagningskök och ligga naturnära i Skönvik.






webbnyhet

Så påverkar valet dig som bostadsrättsägare

2022-08-18 | Webbnyhet

Valdagen närmar sig och partiernas kamp om väljarna hårdnar. Men hur
påverkas egentligen landets bostadsrättsägare av det stundande valet?
SBC reder nu ut några av de viktigaste bostadsrättsrelaterade frågorna
och går igenom de olika partiernas ståndpunkter.

Bland de åtta riksdagspartierna finns det olika sätt att se på hur Sveriges bostadspolitik
ska bedrivas. Hur valresultatet blir kan därför komma att påverka landets
bostadsrättsägare. I en tid av ökad inflation och stigande räntor blir den ekonomiska
politiken extra viktig och beslut som rör exempelvis ränteavdrag, amorteringskrav och
fastighetsskatt kan i hög grad påverka den enskilde bostadsrättsägarens ekonomi.


Ränteavdrag och amorteringskrav har stor inverkan på bostadsrättsägarens kostnader
Ränteavdraget innebär att alla bostadsrättsägare med bolån kan dra av 30 procent av
ränteutgifterna på skatten. Under mandatperioden har alla riksdagspartier utom
Moderaterna varit mer eller mindre öppna för en nedtrappning av avdraget, vilket skulle
innebära ökade boendekostnader för bostadsrättsägare med lån. Under våren har dock
många partier backat i frågan, till följd av det rådande ekonomiska klimatet.

Även amorteringskravet är något som fastställs i Riksdagen och som har stor inverkan på
bostadsrättsägares boendekostnader.
– Höga amorteringskrav kan slå hårt mot de som planerar att köpa sin första
bostadsrätt. Dessutom gör den stigande inflationen och höjda räntor att både de egna
bolånen och avgiften till föreningen kan bli dyrare. Något som gör det både svårare att ta
sig in på bostadsmarknaden och dyrare för de som redan äger en bostadsrätt. I år har
riksdagsvalet och partiernas olika ståndpunkter i frågor som rör amorteringskrav och
ränteavdrag därför extra stor betydelse för bostadsrättsägare, säger Markus Pålsson,

Affärsområdeschef Ekonomisk förvaltning på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum AB.
Några lösningar som föreslagits är startlån för förstagångsköpare och omformning av
amorterningskraven. Något som Socialdemokraterna lagt fram. Moderaterna vill i stället
höja bolånetaket och göra det lättare att spara till kontantinsatsen genom sänkt skatt
på investeringssparkonton. Vidare vill Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och
Sverigedemokraterna avskaffa det förstärkta amorteringskravet på bolån.

Återinförd fastighetsskatt en omdebatterad fråga
Även fastighetsskatten har varit en omdebatterad fråga. Idag behöver
bostadsrättsföreningar endast betala fastighetsskatt för lokaldelen i fastigheten. År
2008 avskaffades den statliga fastighetsskatten men under fjolåret togs frågan om ett




webbnyhet

Trots stigande räntor och orolig ekonomi: Majoriteten har en oförändrad inställning till bostadsmarknaden

2022-08-18 | Webbnyhet

Stigande räntor och osäkra omvärldsfaktorer har varit aktuella ämnen de senaste månaderna. Trots det är majoriteten av svenskarnas inställning till att köpa eller sälja bostad oförändrad. Det visar en ny undersökning från SkandiaMäklarna.

Det oroliga ekonomiska läget har påverkat mycket, inte minst bostadsmarknaden. I Skandiamäklarnas senaste undersökning svarar däremot majoriteten av alla svenskar att deras inställning till att köpa eller sälja bostad inte förändrats. Närmare tre av tio uppger dock att de har blivit mer försiktiga samtidigt som sex procent anser att de har fått ett större intresse av att köpa eller sälja sin bostad.

Undersökningen visar även att inställningen skiljer sig mellan de olika åldersgrupperna. De yngre, mellan 18–29 år, är de som främst uppgett att de blivit mer försiktiga på grund av rådande omvärldsfaktorer. Samtidigt är det även denna åldersgrupp som uppgett att de blivit mer intresserade av bostadsmarknaden. De som däremot ändrat sin inställning mest är familjer med yngre barn där hela 42 procent svarat att de blivit mer försiktiga.

– Att ta sig in som förstahandsköpare på dagens bostadsmarknad är inte helt enkelt. Med tanke på alla rubriker kring ökande räntor är det inte konstigt att den yngre målgruppen blir orolig och funderar på hur omvärldsfaktorerna kommer påverka en själv. Samtidigt tror jag även att de 14 procent som anser att de blivit mer intresserade har fått upp ögonen för bostadsmarknaden. Speciellt med tanke på att prisnedgången på marknaden kan göra det lättare för förstagångsköpare, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 18-20 maj 2022 har sammanlagt 1006 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor, 18+ år, i Sverige.





   
 Branschguide
Här hittar du utvalda företag/leverantörer!
» Balkonger
» Branschorganisationer
» Ekonomisk förvaltning
» Stambyte/Stamrenovering
» Visa alla kategorier
 Frågelådan!
» Experter svarar på dina frågor. Nu med 164 frågor och svar.
 Styrelseskolan
» En styrelses olika roller
 Guider och tips!
» Genom att byta elbolag går det att spara många sköna slantar.
» Säker brf året om. Har ni koll?
» Får jag hyra ut min lägenhet i andrahand? Javisst kan du göra det.
 Webbtips
» Omboende.se är en gemensam sida Boverket och konsumentverket. Här hittar du enkelt information i olika frågor som rör boende.

» Fjarrvarmenamnden.se Fjärrvärmenämnden har till uppgift att medla mellan fjärrvärmeföretag och fjärrvärmekunder om villkor för fjärrvärme. Här kan den intresserade följa deras arbete.

Under Fakta/Lagar hittar du fler länktips!

© 2006 - 2024 Hittabrf.se och Bo bättre
Sveriges största faktaplats om bostadsrätt och bostadsrättsföreningar
Prenumerera | Kontakta oss | Om oss | Annonsera