Temaartiklar / fördjupning  Bo i bostadsrätt Bostadsrättsföreningar i Sverige Lagar, länkar, ekonomifakta  Branschguide med utvalda företag/leverantörer Vår Brf - styrelsens egna sidor Nyhetsbrev  
 Styrelseguiden
 Styrelsens roller och ansvar
  - Att välja styrelse
  - Styrelsearvode
  - Styrelsearvode i 200 Brf:er
  - Beräkna styrelsearvode
 Styrelseskolan
 Litteratur - föreningen bibliotek
 Tjänster och produkter


Experter svarar på dina frågor

Lennart Olausson, Styrelseordförande BRF Tölö Villastad Västra frågar:

Har några frågor till advokat Jörn Liljeström. Bor i en bostadsrättsförening i ett 2-familjs radhus. Efter all snö som var funderar jag på några saker.
1. Är det bostadsrättsföreningen eller jag själv som skall skotta och sanda trottoaren utmed husen? Vem är ansvarig vid halkolycka? (Bostadsrättsföreningen sköter skottning och sandning av gatorna)

2. Om nedfallande snö/is från tak skadar något eller någon, är det då Bostadsrättsföreningens eller min försäkring som täcker detta? (Har hört rykten om att det är skillnad mot en villafastighet)

3. Om mycket snö på taket gör att taket går sönder , är det då Bostadsrättsföreningens eller min försäkring som täcker detta? Är Bostadsrättsföreningen skyldig att se till snön skottas bort på taket?

Hoppas på svar på dessa frågor och tackar på förhand!


Jörn Liljeström, LEX Advokatbyrå svarar:

1. Beror på om trottoaren är en del av fastigheten eller ej. OM den är en del av fastigheten ansvarar alltid fastighetsägaren. Om den inte är en del av fastigheten kan det bero på vad kommunen bestämt.

2. Den skadeståndslidande har alltid, utan reservation, möjlighet att vända sig mot fastighetsägaren med ev skadeståndsanspråk. Det är svårt för fastighetsägaren att värja sig mot sådana anspråk då ansvaret närmast liknar strikt ansvar.

Fastighetsägaren är i regel skadeståndsansvarig och kan i sin tur förhoppningvis utnyttja sin fastighetsförsäkring (beroende på villkor). Men det går inte att mot en kunnig skadelidande framgångsrikt ”ducka” och säga: ta det med försäkringsbolaget.

Fungerar endast om skadelidande inte förstår sin rätt eller själv väljer att ha kontakt med försäkringsbolaget. Talan kan alltid väckas mot fastighetsägaren/föreningen för det fall skadelidande inte är nöjd med försäkringsbolagets hantering.

Ansvarig kan hållas ansvarig i straffrättsligt hänseende, i regel vänder sig åtal mot föreningens ordförande. Finns många exempel på såväl fällande som friande domar. Frågan är om ordf gjort vad som rimligen kunnat krävas för att förebygga skada.

3. Samma regler gäller som för andra skador som kommer från fastigheten, se svaret under 2.






© 2006 - 2024 Hittabrf.se och Bo bättre
Sveriges största faktaplats om bostadsrätt och bostadsrättsföreningar
Prenumerera | Kontakta oss | Om oss | Annonsera