Temaartiklar / fördjupning  Bo i bostadsrätt Bostadsrättsföreningar i Sverige Lagar, länkar, ekonomifakta  Branschguide med utvalda företag/leverantörer Vår Brf - styrelsens egna sidor Nyhetsbrev  
 Styrelseguiden
 Styrelsens roller och ansvar
  - Att välja styrelse
  - Styrelsearvode
  - Styrelsearvode i 200 Brf:er
  - Beräkna styrelsearvode
 Styrelseskolan
 Litteratur - föreningen bibliotek
 Tjänster och produkter


Experter svarar på dina frågor

Mvh Anna frågar:

Ansvar för nedfallande träd
När fick jag tillträde till min bostadsrätt och sedan åker till lägenheten märker jag att det fallit ett träd på glasbalkongen som är totalförstörd. Huset färdigställdes för ett år sedan och säljaren har inte bott där, och därför inte vetat om skadan. Skadorna fanns inte där när jag var på visning för en månad sedan. Vem kommer kostnaden att laga balkongen falla på, mig, föreningen eller tidigare bostadsrättshavare?

Jörn Liljeström, advokat svarar:

Det är sannolikt så att köpeavtalet du har med säljaren anger att risken övergår vid tillträdet, d v s att säljaren står för reparationskostnader för skador som inträffar innan dess. Det är tänkbart att det ytterst är den som ansvarar skötseln av fastigheten (inklusive träden) som ansvarar för skadan alltså föreningen. Men du har förmodligen rätt att kräva ersättning av säljaren som sedan i sin tur får se om det går att få ut något av bostadsrättsföreningen. Oavsett vad som avtalats är ni fria att träffa en annan överenskommelse om hur skadan ska repareras/ersättas. Om ni inte kan komma överens relativt snabbt kan du behöva anlita juridiskt ombud.


© 2006 - 2024 Hittabrf.se och Bo bättre
Sveriges största faktaplats om bostadsrätt och bostadsrättsföreningar
Prenumerera | Kontakta oss | Om oss | Annonsera