Temaartiklar / fördjupning  Bo i bostadsrätt Bostadsrättsföreningar i Sverige Lagar, länkar, ekonomifakta  Branschguide med utvalda företag/leverantörer Vår Brf - styrelsens egna sidor Nyhetsbrev  
 Styrelseguiden
 Styrelsens roller och ansvar
  - Att välja styrelse
  - Styrelsearvode
  - Styrelsearvode i 200 Brf:er
  - Beräkna styrelsearvode
 Styrelseskolan
 Litteratur - föreningen bibliotek
 Tjänster och produkter


Experter svarar på dina frågor

Undrande frågar:

Fördelning av årsavgifter

Hej!
Vår Brf består av 10 lägenheter, där cirka halva årsavgiften består av ränta och amortering. Jag har fått förfrågan om att bygga en 11:e lägenhet, som jag bekostar privat. Föreningens lån förblir alltså orörda. Ska årsavgiften för lägenhet 11 belastas med befintliga lån i föreningen, eller skall avgiften endast baseras på övriga kostnader i föreningen?
Jag jämför ovanstående med föreningar där man låtit medlemmar lösa sin del av föreningens lån, för att på så vis sänka sin egen hyra. I mitt fall borde jag i och med att föreningens lån ej påverkas automatiskt "lösa" min del av föreningens lån, eller?
Jörn Liljeström, advokat svarar:

Årsavgiften ska fördelas så att den svarar mot vad respektive lägenhet belastar föreningen med vad gäller kostnader, i enlighet med föreningens stadgar. Det är lämpligt att en ny lägenhet har samma årsavgift som de äldre, den kostar inte mer att värma upp etc. Den marknadsmässiga ersättningen tar föreningen istället ut vid upplåtelsen i form av insats och upplåtelseavgift.


© 2006 - 2024 Hittabrf.se och Bo bättre
Sveriges största faktaplats om bostadsrätt och bostadsrättsföreningar
Prenumerera | Kontakta oss | Om oss | Annonsera