Temaartiklar / fördjupning  Bo i bostadsrätt Bostadsrättsföreningar i Sverige Lagar, länkar, ekonomifakta  Branschguide med utvalda företag/leverantörer Vår Brf - styrelsens egna sidor Nyhetsbrev  
 Styrelseguiden
 Styrelsens roller och ansvar
  - Att välja styrelse
  - Styrelsearvode
  - Styrelsearvode i 200 Brf:er
  - Beräkna styrelsearvode
 Styrelseskolan
 Litteratur - föreningen bibliotek
 Tjänster och produkter


Experter svarar på dina frågor

Gabriel frågar:

Balkongen full av fågelskit

Hej!
Jag har en fråga om en ovanlig ohyra. För några år sedan byggde förening om våra balkonger. På grund av nybyggnaden hittade några fåglar en bra avsatts för att övernatta och göra sina behov och som mest har jag mätt uppemot en meter fågelavföring på ena sidan av balkongen och lite mindre på andra sidan. Jag har satt upp cd skivor, folie taggar, gjort allt man kan göra för att slippa fåglarna. Men inget hjälper. Det tar mig hela dan att rengöra utemöblerna och byta trallen, vilket måste göras flera gånger varje sommar.
 När jag tar upp det med föreningen så säger de att de inte har med det att göra. Min fråga är: stämmer det att de inte behöver göra något. För min del återstår att sluta använda balkongen och låta den svämma över med fågelskit. Vare sig vi eller barnen kan njuta av att sitta ute på somrarna. Vad ska jag ska göra?


Jörn Liljeström, advokat svarar:

Som bostadsrättshavare ansvarar du för att hålla lägenheten i gott skick och i det ingår att städa bort fågelskit från balkongen vid behov. Men föreningen ansvarar för att i övrigt hålla huset i gott skick och ska se till att det inte uppstår olägenheter från exempelvis fåglar, som uppehåller sig i, eller på, eller vid huset. Föreningen bör alltså, om möjligt, vidta åtgärder för att förhindra fåglarna från att sätta sig där de uppenbarligen vållar dig stora olägenheter. Åh andra sidan är det inte alltid möjligt att göra något åt naturliga händelser.


© 2006 - 2024 Hittabrf.se och Bo bättre
Sveriges största faktaplats om bostadsrätt och bostadsrättsföreningar
Prenumerera | Kontakta oss | Om oss | Annonsera