Temaartiklar / fördjupning  Bo i bostadsrätt Bostadsrättsföreningar i Sverige Lagar, länkar, ekonomifakta  Branschguide med utvalda företag/leverantörer Vår Brf - styrelsens egna sidor Nyhetsbrev  
 Styrelseguiden
 Styrelsens roller och ansvar
  - Att välja styrelse
  - Styrelsearvode
  - Styrelsearvode i 200 Brf:er
  - Beräkna styrelsearvode
 Styrelseskolan
 Litteratur - föreningen bibliotek
 Tjänster och produkter


Experter svarar på dina frågor

Anna frågar:

Uppsägning vid sent betala avgifter

Hej! Jag är med i styrelsen i en bostadsrättsförening. Vi har en boende som återkommande betalar sin hyra försent (2 av 12 hyror kommer in i tid) vanligtvis betalas efter att vi skickat påminnelse. Vår förvaltare förslog att vi skulle skicka en uppsägning till honom om det fortsatte, vilket det gjorde. Så vi skickade en uppsägning och nu har han bestridit detta. Jag har förlitat mig på förvaltaren att det stämmer att vi kan säga upp honom. Men annan styrelseledamot säger att så får vi inte kan säga upp honom eftersom han har besittningsrätt. Har föreningen rätt att säga upp honom på grund av återkommande försenad betalning även om han betalar en eller flera veckor senare? Nu när han har bestridit uppsägningen måste styrelsen då ha ett möte och diskutera detta?





Jörn Liljeström, advokat svarar:

Det är i och för sig en uppsägningsgrund att årsavgiften för det mesta betalas för sent. Det hjälper föreningen om den tidigare meddelat bostadsrättshavaren att det är oacceptabelt att avgiften betalas för sent gång på gång. Efter uppsägningen så har den boende en ”återvinningsfrist” på tre veckor. Återvinningsfristen innebär att bostadsrättshavaren har rätt att bo kvar om full betalning sker innan tre veckor gått. Fortsätter bostadsrättshavaren att betala sent kan föreningen göra en ny uppsägning. Vägrar bostadsrättshavaren att flytta frivilligt kan föreningen pröva frågan rättsligt och för att försöka få bostadsrättshavaren avhyst. Det är helt avgörande att uppsägningen är korrekt och att ärendet sköts på bästa sätt. Ni kan inte räkna med att själva ”träffa rätt”. För att vara på den säkra sidan bör ni hjälp av en sakkunnig jurist eller ett förvaltningsbolag som har de kunskaper och erfarenheter som krävs för att göra en korrekt uppsägning. Men ni behöver juridisk hjälp innan ni bestämmer er för hur ni ska gå vidare. Frågan om uppsägning tillhör den löpande förvaltningen och hanteras av styrelsen.






© 2006 - 2024 Hittabrf.se och Bo bättre
Sveriges största faktaplats om bostadsrätt och bostadsrättsföreningar
Prenumerera | Kontakta oss | Om oss | Annonsera