Temaartiklar / fördjupning  Bo i bostadsrätt Bostadsrättsföreningar i Sverige Lagar, länkar, ekonomifakta  Branschguide med utvalda företag/leverantörer Vår Brf - styrelsens egna sidor Nyhetsbrev  
 Styrelseguiden
 Styrelsens roller och ansvar
  - Att välja styrelse
  - Styrelsearvode
  - Styrelsearvode i 200 Brf:er
  - Beräkna styrelsearvode
 Styrelseskolan
 Litteratur - föreningen bibliotek
 Tjänster och produkter


Experter svarar på dina frågor

Carl Axel Larsson frågar:

Kan en BRF styrelse besluta att alla medlemmar I BRF skall betala för en leverantör (Comhem) av TV, Internett och Telefon dvs ett monopol för detta kabelföretag.

Det är några medlemmar ca 22% som inte är med och utnyttjat BRF kabelutbud p g a bla annat andra leverantörsavtal i kabel. Det innebär att de BRF medl. som inte är med och utnyttjar BRF kabelutbud får dubbla kosntander.

Vidare också subventionera de som använder BRF-kabelutbud ca 30kr/kvm.och år. Alla Brf får betala denna avgift per kvm. Är detta i övernstämmels med likhetsprincipen i stadgar och avtal samt med lagar och andra regler för BRF?


Erik Hörnkvist, Chefredaktör Bo bättre svarar:

det korta svaret är: Nja....
Det kan tas som ett styrelsebeslut, men frågan är om det inte trots allt bör tas som ett stämmobeslut. Frågar man experterna så är de lite oense om bredbandsinstallation kan tas som ett styrelsebeslut.

En jurist skulle kanske hävda att installationen av kontakten i hallen är ett så stort ingrepp att det bör räknas som en renovering – alltså stämmobeslut.

Mig veterligen har detta inte prövats rättsligt. Göran Olsson på SBC rekommenderar att det tas som ett stämmobeslut eftersom det är en så pass omfattande investering, även om det kan tas på styrelsebeslut.

Bo bättre har tidigare skrivit om installation av bredband. Jag kan absolut förstå ditt resonemang om den monopolsituation som uppstår om man väljer en leverantör som ComHem. Att installera ett öppet nät innebär troligen en högre investeringskostnad, men ett större utbud och billigare tjänster.

Din fråga rymmer också en annan dimension: "Varför ska jag vara med och betala för något som andra har mer nytta av". Det är en vanlig fråga. Och det är bara att konstatera att medlemmarna i en förening äger huset gemensamt och därför också måste dela kostnaderna solidariskt.

Någon exakt rättvisa går helt enkelt inte att uppnå. den som saknar barn är ändå med och betalar sandlådan, den som har egen tvättmaskin bidrar till den gemensamma tvättstugan och så vidare.

Detta kommer du att kunna läsa mer om i en krönika av Göran Olsson i nästa nummer. Det är svårt att yttra sig om vad som är bästa lösningen för er. Det låter lite märkligt att några av er redan har ett avtal.

Visst verkar det vettigt att ta ett helhetsgrepp för hela föreningen. Kanske går det att komma fram till en bättre lösning som kan passa även er och som gör att ni inte behöver betala dubbelt.



Se mer: Temaartiklar om bredband/IT


© 2006 - 2024 Hittabrf.se och Bo bättre
Sveriges största faktaplats om bostadsrätt och bostadsrättsföreningar
Prenumerera | Kontakta oss | Om oss | Annonsera