Temaartiklar / fördjupning  Bo i bostadsrätt Bostadsrättsföreningar i Sverige Lagar, länkar, ekonomifakta  Branschguide med utvalda företag/leverantörer Vår Brf - styrelsens egna sidor Nyhetsbrev  
 Styrelseguiden
 Styrelsens roller och ansvar
  - Att välja styrelse
  - Styrelsearvode
  - Styrelsearvode i 200 Brf:er
  - Beräkna styrelsearvode
 Styrelseskolan
 Litteratur - föreningen bibliotek
 Tjänster och produkter


Experter svarar på dina frågor

Tacksam för snabbt svar. /kj frågar:

Grannen vill riva taket i vår toalett!

Lägenheten över oss som bytte ägare för ett år sedan har en separat toalett och ett separat badrum. Nu önskar den nya ägaren förändra och komplettera med en toalettstol även i badrummet. Eftersom rätt dimension på avloppsrör saknas till badrummet så måste innertaket i vårt nyrenoverade badrum rivas för ombyggnaden (även kompletteras med 2 stora luckor i vårt innertak).
Även ledningar för radiator, varm- o kallvatten samt befintligt avlopp måste skarvas, flyttas och ändras i enlighet med de nyaste VVS-bestämmelserna.
Eftersom vi ser det som en stor olägenhet att ge hantverkare tillträde till vår lägenhet (vi kommer även att sakna badrum under en tid) så frågan är:
Kan vi säga nej? Kan styrelsen i brf bestämma i denna fråga?
Kan styrelsens beslut överklagas av oss eller ägaren till br ovanför?
Då vårt badrum är alldeles nyrenoverat - kan man kräva besiktning före och efter eventuell takombyggnad. Vi ser detta som ett omfattande arbete.





Jörn Liljeström, advokat svarar:

Ingen bostadsrättshavare får vidta åtgärder utanför sin lägenhet utan tillstånd från bostadsrättsföreningen. Ni har alltid rätt att vägra grannen att komma in i er lägenhet. Det är bara föreningen som har rätt till tillträde till er lägenhet. Om föreningen säger nej till grannarna ovanför så kan de inte genomföra projektet, i vart fall inte i delarna utanför lägenheten.

Om föreningen skulle säga ja och ombyggnation sker kan ni kräva att allt återställs. I bevissyfte vid en tvist kan det vara bra med besiktning före och efter ombyggnaden men det kan vara onödigt om ni har en överenskommelse om återställande.







© 2006 - 2024 Hittabrf.se och Bo bättre
Sveriges största faktaplats om bostadsrätt och bostadsrättsföreningar
Prenumerera | Kontakta oss | Om oss | Annonsera