Temaartiklar / fördjupning  Bo i bostadsrätt Bostadsrättsföreningar i Sverige Lagar, länkar, ekonomifakta  Branschguide med utvalda företag/leverantörer Vår Brf - styrelsens egna sidor Nyhetsbrev  
 Styrelseguiden
 Styrelsens roller och ansvar
  - Att välja styrelse
  - Styrelsearvode
  - Styrelsearvode i 200 Brf:er
  - Beräkna styrelsearvode
 Styrelseskolan
 Litteratur - föreningen bibliotek
 Tjänster och produkter


Experter svarar på dina frågor

Tacksam för svar - Benny frågar:

Tvångsförsäljning av bostadsrätt

Hej!
Vi är en liten förening och har en medlem som konstant slarvar med inbetalning av månadsavgift. För några månader sedan skickade jag ett rekommenderat brev till medlemmen, till den bank som pantsättning ligger hos samt till socialnämnden. Allt efter konstens alla regler tror jag Men medlemmen löste inte ut brevet. Banken hör sedan av sig och säger att medlemmen inte fått något brev. Det hela resulterade att vi fick betalning för tre försenade månadsavgifter, men innevarande månad förblev obetald. Nu har jag tröttnat och skulle vilja genomföra en tvångsförsäljning. Frågan är hur går man tillväga? Skulden är i dagsläget en månadsavgift plus påminnelseavgifter.




Jörn Liljeström, advokat svarar:

Föreningen kan skicka en uppsägning av bostadsrätten där det tydligt anges att bostadsrätten är förverkad på grund av att ej betald avgift och ständigt försenade inbetalningar. Uppsägningen måste vara korrekt utformad för att vara giltig. Efter uppsägningen så har den boende en ”återvinningsfrist” på tre veckor. Om den boende inte betalat avgiften inom den tiden så har föreningen rätt att ansöka om tvångsförsäljning. Det finns visserligen uppsägningsmallar och blankett för ansökan om tvångsförsäljning med vissa anvisningar hos kronofogdemyndigheten. Men gör inte detta själv utan anlita någon som kan sköta och genomföra uppsägningen professionellt. Inom större förvaltningsorganisationer förekommer att förvaltare sköter sådana uppgifter men ofta behöver man vända sig till jurist eller advokat som kan dessa frågor. Det finns för många ”fallgropar” för att ni ska kunna läsa er till vad som gäller och göra jobbet själva.






© 2006 - 2024 Hittabrf.se och Bo bättre
Sveriges största faktaplats om bostadsrätt och bostadsrättsföreningar
Prenumerera | Kontakta oss | Om oss | Annonsera